Uprawa rzeżuchy w gruncie
Rzeżucha – postrach każdego dyktanda i towarzysz wielkanocnych śniadań. Większości kojarzy się głównie w hodowlą na okiennym parapecie (przeważnie na kawałku waty), ale z powodzeniem można ją uprawiać także w gruncie. Dlatego, jeśli tylko macie kawałek wolnej (choćby chwilowo) grządki – wysiejcie rzeżuchę!
Rzeżucha to samo zdrowie, zawiera trzy razy więcej witaminy C niż pomidor, łatwo przyswajalne żelazo, jest bogata w jod, działa dezynfekująco na jamę ustną i przewód pokarmowy. Podobno chroni przed katarem i przeziębieniami. Biorąc pod uwagę łatwość jej uprawy, możnaby rzec – roślina idealna!
Jej uprawa w gruncie jest dłuższa niż w domu – trwa od 2 do 4 tygodni. Wymagania glebowe ma niewielkie. Wysiewa się ją nie przykrywając nasion ziemią, a jedynie lekko ugniatając. Aby cieszyć się jej smakiem przez cały sezon (od kwietnia do września), należy wysiewać ją co dwa tygodnie.
Spożywać najlepiej młode rośliny, ponieważ starsze listki tracą część wartości odżywczych. Łodyżki ścina się tuż nad ziemią, przy pomocy noża lub nożyczek.
Trzeba pamiętać, że rzeżucha ma silne właściwości moczopędne, dlatego nie należy spożywać jej w nadmiarze (maksymalnie około 3 łyżek dziennie).
Rzeżucha uprawiana w gruncie ma też bardziej wyrazisty i ostrzejszy smak, niż ta uprawiana na parapecie. Można ją dodać do pasty twarogowej lub jajecznej. Ja najczęściej posypuję nią kanapki, pieczone ziemniaki lub dodaję do sałatek. Spróbujcie też „podkręcić” nią smak warzywnych koktajli 🙂
Smacznego!
Zapraszam Was także do zajrzenia na mój profil na Instagramie oraz polajkowania na Facebook’u 🙂